Rukiew wodna
Warto włączyć do swojej codziennej diety warzywa, które znacznie mogą zmienić pracę naszego organizmu jak i nasze samopoczucie.
Naukowcy udowodnili, że najzdrowsze warzywo to rukiew wodna.
Dzięki czemu osiągnęła ona taki zaszczytny tytuł?
Związki, które są zawarte w rukwi wodnej, posiadają zdolność do hamowania rozwoju komórek nowotworowych raka piersi. Dodatkowo łagodzą one komórki zmienione nowotworowo, poprzez odcinanie dopływu krwi i tlenu niezbędnych w odżywianiu komórkowym.
Dodatkowo dzięki zawartości przeciwutleniaczy systematyczne spożywanie rukwi zmniejsza ryzyko uszkodzeń łańcuchów DNA w komórkach krwi.
Już po miesiącu od włączenia rukwi do codziennej diety można również zauważyć spłycenie istniejących zmarszczek
Powinniśmy spożywać jej 80 g dziennie.
To niepozorne warzywo m. in:
– poprawia samopoczucie,
– wspomaga układ pokarmowy,
– pobudza trawienie,
– ma działanie wykrztuśne,
– wspomaga pracę wątroby, tarczycy,
– układu krwionośnego,
– stanowi środek przeciwzapalny błony śluzowej jamy ustnej,
– wspomaga leczenie reumatyzmu,
– wyciąg z rukwi podaje się przy awitaminozach,
– posiada działanie moczopędne
Najnowsze komentarze