E konserwanty w produktach spożywczych

Na sklepowych półkach roi się od produktów spożywczych, które w swoich składach posiadają wiele substancji, a właściwie związków chemicznych zapisywanych pod postacią symbolu „E” z przypisanym do niego ciągiem trzech cyfr. Są to nic innego jak substancje nadające artykułom spożywczym odpowiednich właściwości zarówno chemicznych, jak i fizycznych. Wśród nich można natknąć się na tzw. e konserwanty, które to są związkiem bądź mieszaniną związków odpowiadającą za przedłużenie terminu przydatności do spożycia danego produktu lecz także i ulepszenia jego trwałości.

 

Dzieje się tak, gdyż środki konserwujące posiadają w sobie substancje zapobiegające powstawaniu i rozwojowi wszelkich bakterii, wirusów oraz grzybów. Wszystkie konserwanty znajdują się w przedziale od E200 do E299. Należą do nich m. in. kwas sorbowy, sorbinian potasu, sorbinian wapnia, kwas benzoesowy, benzoesan sodu, benzoesan potasu oraz benzoesan wapnia. Podczas spożywania produktów, w których obecne są konserwanty należy kontrolować ich właściwości, a także maksymalną dzienną dawkę dozwoloną do spożycia, gdyż nadmiar konserwantów w posiłkach może nieść ze sobą szereg skutków ubocznych.

Możesz również polubić…